Krispig pizza med tomatsås, mozzarella och prosciutto crudo

Krispig pizza med tomatsås, mozzarella och prosciutto crudo

16 ingredienser

1 h 30 min + 14 h jästid

En äkta italiensk pizza på deg som fått jäsa riktigt länge. Toppa med en kallrörd och enkel tomatsås och mozzarella. Efter gräddning lägger du på prosciutto, rucola och hyvlad parmesan.

Zeta Mozzarella Di Bufala Campana
zeta_mozzarella

Zeta Mozzarella Di Bufala Campana

Den här vackert pärlvita mozzarellan är lagrad på traditionellt vis, av pastöriserad färsk mjölk från vattenbuffel - en italiensk klassiker!

Läs mer

Ingredienser

portioner pizzor

Pizzadeg (ger 4 pizzor)

  • 3 g jäst, färsk
  • 360 g vatten, kallt [3.6 dl]
  • 570 g tipo 00 mjöl [9,5 dl]
  • 23 g salt [3,5 tsk]
  • 15 g Zeta extra jungfruolivolja classico [1 msk]

Tomatsås

  • 2 förp Zeta Körsbärstomater (à 390 g)
  • 0,5 dl Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 1 msk torkad oregano
  • salt

Pizza (ger 2 pizzor)

  • 0,5 sats pizzadeg, ca 230 g per degboll (se recept ovan)
  • 1 sats tomatsås (se recept ovan)
  • 2 Zeta Mozzarella, skivad (à 125 g)
  • 1 förp Zeta Prosciutto Crudo (à 130 g)
  • 75 g Zeta Parmigiano Reggiano, lagrad
  • 30 g rucolasallad, sköljd
  • färsk basilika
  • tipo 00 mjöl, till utbakning
  • Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda ut jästen i vattnet i en degblandare. Häll ner mjölet och kör degen på långsam hastighet i några minuter tills degen är homogen.
  2. Tillsätt saltet och kör degen tills saltet gått in. Tillsätt olivolja och kör ytterligare ca 3 minuter. Öka till maxhastighet och kör degen i 15 minuter.
  3. Stäng av degblandaren och låt degen vila i 15 minuter. Lägg sedan över degen i en plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  4. Ställ in degen i kylen i 6 timmar. Lyft och vik degen varsamt några gånger. Ställ sedan tillbaka i kylen. Repetera vikningen var 6:e timme (morgon och kväll går också bra) i 2-4 dagar.
  5. Dela degen i 4 delar (à ca 230 g). Forma till bollar genom att spänna degens kanter mot undersidans mitt. Lägg bollarna en bit ifrån varandra i en låda med lock. Låt dem jäsa i minst 1 timme i rumstemperatur. Det är viktigt att degen är rumstempererad när den ska bakas ut och att ugnen sätts på högsta värme i god tid innan bakning.

Tomatsås

  1. Häll av tomaterna i en sil över en skål. Blanda den avrunna tomatsåsen i skålen med olivolja, oregano och salt.

Utbakning

  1. Värm ugnen till maxvärme, helst 300 grader men 280 grader går bra, övergrill. Ha en baktsten i ugnen, låt den ligga där minst 30 minuter så att den blir riktigt varm.
  2. Lägg ut rikligt med mjöl på bänken. Tryck ut en degboll på mjölad bänk med fingrarna, kavla inte.
  3. Forma degen till en pizza.
  4. Toppa den generöst med tomatsås och mozzarella. Ringla på lite olivolja.
  5. Dra upp pizzan snabbt på en pizzaspade och lägg över pizzan på stenen i ugnen. Låt baka tills pizzan är färdig, gärna med bubbliga lite brända kanter. Under tiden pizzan bakar förbereder du nästa pizza.
  6. Toppa den nybakade pizzan med prosciutto crudo, rucola och hyvlad parmesan. Pensla kanterna med olivolja. Skär pizzan i bitar och servera direkt.
TIPS!
Fler tips från Zeta!
Zeta antipasti samlingsbild

Fler tips från Zeta!

Här hittar du fler tips och goda recept från medelhavet.

Läs mer