Krispig kyckling med gröna våfflor
Krispig kyckling med gröna våfflor
25 ingredienser
1 h
Krispig kyckling med gröna våfflor blir en festlig rätt att servera i helgen.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
- 8 kycklinglårfiléer, utan ben och skinn
- rapsolja (till fritering)
Marinad
- 0,5 l filmjölk
- 1 msk salt
- 0,5 msk vitlökspulver
- 0,5 msk lökpulver
- 1 msk chilipulver
- 1 tsk rökt paprikapulver
Smaksatt mjöl
- 385 g vetemjöl
- 50 g majsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk salt
- 2 tsk nymalen svartpeppar
Honungssmörsås
- 85 g honung
- 1 tsk chilipulver
- 60 g smör
Gröna våfflor
- 0,6 l vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg, separerade vita och gula
- 5 dl mjölk
- 50 g persilja, mixat med 1,25 dl rapsolja
Gör så här
Marinad
- Vispa ihop filmjölk med salt, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver och rökt paprika i en stor skål.
- Tillsätt kycklingen och massera in marinaden.
- Täck skålen med plastfilm och låt marinera i minst en timme.
- Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta till 180 grader.
Smaksatt mjöl
- Blanda ihop mjölet med kryddorna.
- Tillsätt kycklingen i mjölet och klappa in det noggrant, låt vila i 5 minuter innan fritering.
- Fritera kycklingen först i 140-gradig olja 7 minuter, ta upp och låt vila. Fritera därefter kycklingen i 190-gradig olja vid servering tills den fått vacker färg. ca 3 minuter. Kolla gärna innertemperaturen så den är minst 68 grader.
- Ta upp och låt dem rinna av på ett galler med hushållspapper under.
Honungssmörsås
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull tillsammans med honung, salt och chili. Vispa till en slät sås.
- Håll såsen varm fram till servering.
Gröna våfflor
- Hetta upp ett våffeljärn.
- Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt.
- Vispa äggvitorna i en separat bunke till styva toppar.
- Vispa ihop äggulor, örtolja och mjölk. Tillsätt mjölmixen och blanda väl.
- Vänd ner äggvitorna i blandningen.
- Grädda våfflorna.
Servering
- Toppa våfflorna med kycklingen och såsen.