Krispig kyckling med belgiska våfflor

Krispig kyckling med belgiska våfflor
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Krispig kyckling med belgiska våfflor

27 ingredienser

1 h

Gatumat är alltid intressant och gott att avnjuta. Den här rätten som består av friterad kyckling på belgiska våfflor är inget undantag!

Ingredienser

portioner4 - 6

Friterad kyckling

  • 8 kycklinglårfiléer, utan ben och skinn
  • rapsolja (till fritering)

Marinad

  • 0,5 l filmjölk
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 0,5 msk lökpulver
  • 1 msk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver

Smaksatt mjöl

  • 385 g vetemjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen svartpeppar

Honungssmörsås

  • 60 g smör
  • 85 g honung
  • salt
  • 1 tsk chilipulver

Belgiska våfflor

  • 0,6 l vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg, separerade vita och gula
  • 5 dl mjölk
  • 50 g persilja
  • 1,25 dl rapsolja

Gör så här

  1. Marinad
    Vispa ihop filmjölk med salt, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver och rökt paprika i en stor skål.
  2. Smaksatt mjöl
    Blanda ihop mjölet med kryddorna.
  3. Friterad kyckling
    Vänd ner kycklingen i skålen med marinaden och massera in den. Täck skålen med plastfilm och låt marinera i minst en timme.
  4. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta till 180 grader.
  5. Lägg sedan ner kycklingen i det smaksatta mjölet och klappa in det noggrant, låt vila 5 minuter innan fritering.
  6. Fritera några kycklinglår i taget så oljan inte tappar i temperatur, det tar ca 8 minuter. När låren är krispiga och gyllenbruna så låt dem rinna av på ett galler med hushållspapper under.
  7. Honungssmörsås
    Smält smöret på medelvärme i en kastrull med honung, salt och chili. Vispa till en slät sås,
  8. Håll såsen varm fram till servering.
  9. Belgiska våfflor
    Hetta upp ditt våffeljärn.
  10. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt.
  11. Vispa äggvitorna i en separat bunke till styva toppar.
  12. Vispa ihop äggulor, mjölk och persilja mixat med rapsolja. Tillsätt mjölmixen och blanda väl.
  13. Vänd ner äggvitorna i blandningen.
  14. Grädda smeten till våfflor.
  15. Servering
    Toppa våfflorna med kycklingen och såsen.