Krispig kyckling med belgiska våfflor
Krispig kyckling med belgiska våfflor
27 ingredienser
1 h
Gatumat är alltid intressant och gott att avnjuta. Den här rätten som består av friterad kyckling på belgiska våfflor är inget undantag!
Ingredienser
Friterad kyckling
- 8 kycklinglårfiléer, utan ben och skinn
- rapsolja (till fritering)
Marinad
- 0,5 l filmjölk
- 1 msk salt
- 0,5 msk vitlökspulver
- 0,5 msk lökpulver
- 1 msk chilipulver
- 1 tsk rökt paprikapulver
Smaksatt mjöl
- 385 g vetemjöl
- 50 g majsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk salt
- 2 tsk malen svartpeppar
Honungssmörsås
- 60 g smör
- 85 g honung
- salt
- 1 tsk chilipulver
Belgiska våfflor
- 0,6 l vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg, separerade vita och gula
- 5 dl mjölk
- 50 g persilja
- 1,25 dl rapsolja
Gör så här
Marinad
- Vispa ihop filmjölk med salt, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver och rökt paprika i en stor skål.
Smaksatt mjöl
- Blanda ihop mjölet med kryddorna.
Friterad kyckling
- Vänd ner kycklingen i skålen med marinaden och massera in den. Täck skålen med plastfilm och låt marinera i minst en timme.
- Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta till 180 grader.
- Lägg sedan ner kycklingen i det smaksatta mjölet och klappa in det noggrant, låt vila 5 minuter innan fritering.
- Fritera några kycklinglår i taget så oljan inte tappar i temperatur, det tar ca 8 minuter. När låren är krispiga och gyllenbruna så låt dem rinna av på ett galler med hushållspapper under.
Honungssmörsås
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull med honung, salt och chili. Vispa till en slät sås,
- Håll såsen varm fram till servering.
Belgiska våfflor
- Hetta upp ditt våffeljärn.
- Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt.
- Vispa äggvitorna i en separat bunke till styva toppar.
- Vispa ihop äggulor, mjölk och persilja mixat med rapsolja. Tillsätt mjölmixen och blanda väl.
- Vänd ner äggvitorna i blandningen.
- Grädda smeten till våfflor.
Servering
- Toppa våfflorna med kycklingen och såsen.