Krispig bönsallad med varmrökt lax

koket.se
Krispig bönsallad med varmrökt lax
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Krispig bönsallad med varmrökt lax

13 ingredienser

20 m

Snabblagad sallad med varmrökt lax, haricots verts, avokado och blodgrape. Serveras med syrlig lime- och jalapeñodressing.

Ingredienser

portioner
  • 250 g haricots verts
  • 2 blodgrapefrukter
  • 4 snacksgurkor (el. 1 smal vanlig gurka)
  • 2 avokador
  • 500 g varmrökt lax
  • 1 kruka koriander
  • 2 dl kokoschips
  • 100 g mandelspån

dressing

  • 0,5 jalapeño, chilifrukt
  • 1,5 msk palmsocker (kokossocker eller råsocker)
  • 2 msk fisksås
  • 2 limefrukter, saft av
  • grapefrukt, saft från

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med välsaltat vatten. Skölj och gå igenom haricots verts och nyp av eventuella stjälkar som sitter kvar. Blanchera dem i cirka 1 minut så att de fortfarande är krispiga.
  2. Skala och skär ut filéerna ur grapefrukten. Pressa ur saften från inkromet i en skål och använd det till dressingen.
  3. Skiva gurkan på snedden i cirka 1 cm tjocka skivor. Skär avokadon i bitar. Bryt laxen i bitar.
  4. Rosta kokosflakes och mandelspån (rosta mandeln med lite flingsalt) i varsin torr kastrull.
  5. Finhacka jalapeñon och blanda ingredienserna till dressingen med blodgrapen.
  6. Blanda allt utom kokos, mandel och koriander, dessa ingredienser blandar man i precis vid servering, så att de inte blir mjuka.