Krämig vegogryta i bakad potatis
Krämig vegogryta i bakad potatis
21 ingredienser
Värmande vegogryta med aubergine, yoghurt, tomat, lök och mustiga kryddor från det indiska köket. Servera på nytt sätt och bjud grytan i bakad potatis toppad med en syrlig citrussallad.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 4 bakpotatisar (ev lite smör)
- 3 aubergines
- 1 förp krossade tomater
- 0,5 msk fänkålsfrö
- 0,5 msk malen spiskummin
- 0,5 msk korianderfrö
- 0,25 msk malen gurkmeja
- 1 tsk chiliflakes
- 1 gul lök, finhackad
- 2 klyftor vitlök, finhackad
- 2 lagerblad
- 2,5 dl matyoghurt
- 0,5 kruka färsk koriander
- salt
- svartpeppar
Citrussallad
- 1 apelsin
- 2 dl jordnötter
- 0,5 kruka färsk mynta, strimlad
- rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stick några hål i varje potatis med en provsticka eller en gaffel.
- Slå in varje potatis i aluminiumfolie och lägg på en ugnsplåt.
- Tillaga i ugnen tills de är mjuka rakt igenom (innertemperatur 97 grader), det tar ca 1 timme.
- Skär auberginen i 2-3 cm stora bitar. Salta dem runt om. Bryn auberginen i olivolja i en het stekpanna. Lägg över dem på en bakpappersklädd plåt. Tillaga i ugnen, 200 grader, 10-15 minuter.
- Stöt de torkade kryddorna i en mortel.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs kort i olivolja tills det mjuknar. Tillsätt de mortlade kryddorna samt lagerblad och fräs ytterligare några minuter.
- Tillsätt tomaterna och låt koka upp. Avsluta med att vända ner yoghurten. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Tag ut auberginen och låt sjuda med i såsen i 5-10 min
- Grovhacka jordnötterna. Skala och skär apelsinen i tärningar. Blanda apelsin med jordnötter och strimlad mynta. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Tag ut bakpotatisarna och låt dem svalna något. Kryssa dem med en kniv och tryck lätt på sidorna så att potatisen öppnar upp sig.
- Lägg i en klick smör och toppa med lite av auberginegrytan med påfyllnad på sidan. Strö över citrussallad och färsk koriander.