Krämig pumpasoppa med fröknäcke

POPULÄRT
Krämig pumpasoppa med fröknäcke
Foto: Tv4

Krämig pumpasoppa med fröknäcke

Av: Anna - Linköping

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h 30 m

Krämig pumpasoppa med rostade pumpakärnor och fröknäcke.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg pumpa (eller butternut squash)
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök, skuren
  • 4 klyftor vitlök, pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 ml malen nejlika
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 9,5 dl grönsaksbuljong
  • pumpakärnor, skalad
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk honung
  • frökex

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skära pumpan i 4 bitar och borsta med olivoljan.
  3. Placera skinnsidan av pumpabitarna uppåt på en ugnsform täckt med bakplåtspapper. Rosta i 35 minuter och låt svalna.
  4. Värma upp olivolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och salt. Låt sjuda i 8 minuter.
  5. Ta bort skinnet från pumpan och bryt i bitar.
  6. Tillsätt pumpakött, kanel, nejlika, muskot och svartpeppar i grytan.
  7. Tillsätt grönsaksbuljong och koka upp. Låt sjuda på medelvärme i 15 minuter.
  8. Rosta pumpakärnor i en panna, de ska inte få färg! Ta bort från värmen och låt svalna.
  9. När soppan har sjudit klart så blanda ner grädde och honung.
  10. Ta bort soppan från värmen. Mixa med en stavmixer tills soppan är krämig. Toppa med pumpakärnor och servera frökex till.