Krämig potatisgratäng med oxfilé och snabb bea

POPULÄRT
koket.se
Krämig potatisgratäng med oxfilé och snabb bea
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Krämig potatisgratäng med oxfilé och snabb bea

23 ingredienser

1 h 15 min

Ett riktigt lyxigt recept med stekt oxfilé, perfekt krämig potatisgratäng och inte minst en blixtsnabb förenklad bearnaisesås.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé, i portionsbitar (gärna mittbiten)
  • 4 portabellosvampar
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Krämig potatisgratäng

  • 1 kg mjölig potatis, t ex King Edward
  • 5 dl grädde
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 purjolök, den vita delen
  • 2 dl riven ost
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk svartpeppar

Kall bearnaisesås

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 schalottenlök
  • 1-2 tsk vitvinsvinäger (justera syra efter smak)
  • 2 msk torkad dragon
  • 0,5 kruka färsk persilja, finhackad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk malen gurkmeja (kan uteslutas, ger fin färg till såsen)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i tunna skivor, använd gärna en mandolin.
  3. Varva potatis och purjolök i en ugnssäker form. Blanda med riven ost, salt och peppar.
  4. Häll över grädden. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme, efter drygt halva tiden så sänker du värmen till 160 grader för att låta köttet gå med mot slutet.
  5. Skala och finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser till den kalla bearnaisesåsen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt fram till servering.
  6. Salta och peppra köttet på båda sidor. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Lägg dem i ugnssäker form och stick in en stektermometer i en av köttbitarna. Tillaga tills innertemperaturen visar 58 grader (medium-rare).
  7. I samma stekpanna som du stekte köttet steker du svamparna tills att de fått fin färg på bägge sidor.
  8. Servera köttet tillsammans med krämig gratäng, portabellosvamp och kall bea.