Krämig pastagratäng med lax, savoykål och citron
Krämig pastagratäng med lax, savoykål och citron
11 ingredienser
40 min
En perfekt middag att göra på rester och som går utmärkt att förbereda. Bara baka av i ugnen när det är middagsdags.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 500 g lax, fryst i portionsbitar
- 0,5 savoykål, strimlat
- 1 gul lök, skivad
- 50 g smör
- 400 g pasta penne
- 400 g färskost
- 5 dl grädde
- 1 kruka dill
- 1 citron, skal och saft
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka pastan någon minut kortare än vad som står på förpackningen. Häll av och låt svalna.
- Skär savoykålen i strimlor. Skala, halvera och strimla löken.
- Fräs savoykål och lök tills det mjuknar i smöret, låt svalna.
- Lägg pastan i en ugnssäker form. Lägg därefter på kål- och lökfräset.
- Skär laxen i mindre bitar och lägg dem på kål- och lökfräset. Salta.
- Skär dillen fint.
- Blanda färskost, grädde, finrivet citronskal och citronsaft med hälften av dillen. Smaka av med salt. Bred ut krämen över laxen. Hit kan förberedas, täck i så fall med plast och ställ i kylen.
- Tillaga gratängen i ugnen 15-20 minuter. Ta ut och strö över resten av dillen.