Krämig örtsill med pepparrot

koket.se
Krämig örtsill med pepparrot
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Krämig örtsill med pepparrot

8 ingredienser

20 m + 1 dygn

Den här krämiga sillen passar lika bra till frukost- eller lunchmackan som till klassiska tillbehör som kokt potatis, ägg och varför inte ett gott knäckebröd. Var noga med att inte ta med för mycket av det vita på citronskalet, då det har en besk smak. /Lisa

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 förp 5-minuterssill (à 420 g)
  • 2 dl gräddfil
  • 1,5 dl blandade örter, ex persilja, dragon, körvel, finhackade
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 1 dl färsk pepparrot, finriven
  • 1 msk majonnäs
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • 2 citroner, rivet skal av

Gör så här

  1. Skölj av sillen noga i kallt vatten och skär filéerna i centimetertjocka bitar.
  2. Mixa gräslök och örter med lite av gräddfilen med stavmixer eller i matberedare med knivar till en ljusgrön sås. Rör ner resten av gräddfilen, majonnäs, pepparrot och svartpeppar.
  3. Tvätta citronerna noga och tillsätt det rivna citronskalet. Vänd ner sillen i såsen och häll upp på en väl rengjord burk. Låt stå i 1 dygn innan servering så att sillen hinner dra åt sig ordentligt av smakerna.