Krämig och het fläskfilégryta

Krämig och het fläskfilégryta
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Krämig och het fläskfilégryta

657

6 steg att laga

15 ingredienser

30 min

En upphottad variant på älskade klassikern - fläskfilégryta. Jennie tvistar till den med chili, sesam och soja. 

Tips! Gochujang går att ersätta med sriracha eller sambal oelek som blandas ut med lite honung. 

Kökets shop

Jennies nya kokbok

Wok, ris, nudlar

Jennie Walldén

189 kr219 kr

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 300 g skogschampinjoner
  • 700 g fläskfilé
  • 2 rödlök, i klyftor
  • 1 röd paprika, grovhackad
  • 3 klyfta vitlök, finhackad
  • 4 cm färsk ingefära, finhackad
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl äppeljuice
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 65 g babyspenat
  • matolja, till stekning
  • 4 port jasminris, kokt

Gör så här

  1. Skär svamparna på mitten om de är stora, annars går det bra att tillaga dem hela.
  2. Stek svampen på hög värme i en tjockbottnad gryta tills de fått fin färg runtom. Ta upp svampen från grytan och ställ åt sidan.
  3. Putsa och skiva fläskfilé i 1,5 cm tjocka skivor. Stek i grytan till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Ta upp från grytan och ställ åt sidan.
  4. Stek rödlök och paprika i samma gryta i några minuter på hög värme. Sänk värmen till medium, tillsätt vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.
  5. Tillsätt crème fraiche, äppeljuice, kalvfond, soja, sesamolja och gochujang i grytan. Låt koka upp, lägg sedan i fläsket och svampen som får puttra i grytan ca 5-7 minuter.
  6. Dra av från värmen och lägg i den färska spenaten. Vänd runt och servera med ångande varmt ris.