Krämig och het fläskfilégryta

239 röster
30 min
4
Krämig och het fläskfilégryta
Foto: TV4

En upphottad variant på älskade klassikern - fläskfilégryta. Jennie tvistar till den med chili, sesam och soja. 

Tips! Gochujang går att ersätta med sriracha eller sambal oelek som blandas ut med lite honung. 

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 300 g skogschampinjoner
  • 700 g fläskfilé
  • 2 rödlökar, i klyftor
  • 1 röd paprika, grovhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 4 cm ingefära, finhackad
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 dl äppeljuice
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 65 g babyspenat
  • matolja till stekning
  • 4 port jasminris, kokt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skär svamparna på mitten om de är stora, annars går det bra att tillaga dem hela.
  2. Stek svampen på hög värme i en tjockbottnad gryta tills de fått fin färg runtom. Ta upp svampen från grytan och ställ åt sidan.
  3. Putsa och skiva fläskfilé i 1,5 cm tjocka skivor. Stek i grytan till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Ta upp från grytan och ställ åt sidan.
  4. Stek rödlök och paprika i samma gryta i några minuter på hög värme. Sänk värmen till medium, tillsätt vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.
  5. Tillsätt crème fraiche, äppeljuice, kalvfond, soja, sesamolja och gochujang i grytan. Låt koka upp, lägg sedan i fläsket och svampen som får puttra i grytan ca 5-7 minuter.
  6. Dra av från värmen och lägg i den färska spenaten. Vänd runt och servera med ångande varmt ris.
19 januari 2019

Laddar fler recept...