Krämig kycklinggryta med vitt vin och chorizo

Krämig kycklinggryta med vitt vin och chorizo
Foto: Köket
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Krämig kycklinggryta med vitt vin och chorizo

15 ingredienser

40 m

Gräddig och god kycklinggryta som blir extra smakrik med chrorizo, torkade tomater och oliver.

Ingredienser

portioner

Potatis

  • 600 g potatis
  • olivolja
  • salt

Kycklinggryta

  • 600 g kycklingfilé
  • 250 g chorizokorv
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • olja, till stekning
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl svarta kalamata oliver

Gör så här

Potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen på mitten och lägg ut på en klädd ugnsplåt. Ringla över olja och strö på salt. Rosta i 30 minuter eller tills potatisen är mjuk och fått en härlig färg.

Kycklinggryta

  1. Strimla kycklingen i stora strimlor och skär chorizon i stora slantar. Hacka löken i tunna klyftor, finhacka vitlöken och strimla de soltorkade tomaterna.
  2. Hetta upp en gryta med smör och/eller olja och fräs kycklingen, korven och löken. Tillför vitlöken mot slutet tillsammans med de soltorkade tomaterna. Slå över vitt vin och grädde. Låt allt puttra ihop i ca 10 minuter.
  3. Hacka nästan all timjan och tillför, smaka av med salt och peppar. Avsluta med att tillföra oliver och toppa grytan med några timjanskvistar. Servera med en ugnsrostade potatisen.