Krämig kycklinggryta med svamp

POPULÄRT
krämig kycklinggryta med svamp
Foto: TV4

Krämig kycklinggryta med svamp

Av: Ebba - Öland

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

40 min

Underbart krämig gryta med kyckling och svamp serveras med ris!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kycklinggryta

  • 3 msk olivolja
  • 850 g kycklinglårfilé
  • 2 msk paprika
  • 1 tsk peppar
  • 1 krm salt
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 200 g svamp, ex champinjon, skivade
  • 3 msk kycklingfond
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 2 msk rosmarin, färsk, hackad
  • 1 msk kinesisk soja
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 paprika, delad i bitar

Ris

  • 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt

Topping

  • 1 röd chilifrukt, urkärnad, finhackad (frivilligt)
  • färsk rosmarin, några blad per portion

Gör så här

Kycklinggryta#

  1. Krydda kycklingen med paprika, peppar och salt. Värm oljan i en stekpanna och stek ca 3 min på varje sida, tills den fått fin yta men inte är tillagad igenom.
  2. Tillsätt löken, vitlöken, svampen samt kyckling-, och grönsaksfonden. Fräs någon minut tills allt är mjukt. Tillsätt matlagningsgrädden, vatten, rosmarin och soja.
  3. Låt puttra på mellanhög värme under lock ca 20 min. Tillsätt paprikan ca 5 min innan servering och rör runt.

Ris#

  1. Skölj riset, lägg det därefter i en kastrull med vattnet och koka upp. Tillsätt salt och tillaga på svag värme under lock i 12 min. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter, fortfarande under lock.
  2. Toppa rätten med salt, peppar samt ett par blad rosmarin. Garneras gärna med lite chili för den som önskar lite hetta.