Krämig fläskfilégryta med vitlök, ingefära och sesam

POPULÄRT
Krämig fläskfilégryta med vitlök, ingefära och sesam
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Krämig fläskfilégryta med vitlök, ingefära och sesam

25

21 ingredienser

40 min

En fantastiskt krämig och god fläskfilégryta fylld med smak från vitlök, sesam och ingefära. Gott och värmande för hela familjen!

Ingredienser

portioner4
  • 600 g fläskfilé, gärna ekologisk
  • 250 g skogschampinjoner, i kvartar
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 5 klyftor vitlök, finhackade
  • 4-5 cm färsk ingefära, finhackad
  • 5 dl vatten
  • 3 msk japansk soja
  • 4 msk misopasta
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 morötter, i små bitar
  • 3 fasta potatisar, i små bitar
  • 4 dl crème fraîche
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk honung
  • 150 g svartkål, strimlad
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral olja, till stekning

Till servering

  • 4 port japanskt ris, kokt
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • sesamfrön, rostade (gärna svarta och vita)

Gör så här

  1. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn hastigt på hög värme i olja i en stekpanna tills de fått lite färg.
  2. Stek svampen på hög värme i stekpannan tills de fått fin yta. Ställ åt sidan. Lyft upp och lägg åt sidan tillsammans med svampen.
  3. Stek lök i olja i en gryta till den börjar få lite färg. Lägg i vitlök och ingefära och låt steka med i 1 minut.
  4. Häll på vatten, soja, misopasta och fond. Tillsätt också morötter och potatis. Låt småkoka i 10 minuter under lock, och sen ytterligare 5 minuter utan lock.
  5. Tillsätt crème fraiche, sesamolja och honung. Låt koka upp.
  6. Tillsätt svartkål, den stekta svampen och fläskfilén i grytan. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera den mustiga grytan med kokt japanskt ris och toppa med salladslök och sesamfrön.