Krämig auberginelasagne

55 röster
50 min
6

Vegetarisk lasagne gjord på aubergine som funkar lika bra laga till vardags som att servera till fest. Crème fraiche i stället för bechamelsås och färska lasagneplattor gör den till en snabblagad lasagne.

Visa mer
50 min
6
6 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök, stor
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 2 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 800 g hela konserverade tomater
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 msk mjölk
  • 200 g riven ost
  • 400 g färska lasagneplattor
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin. Riv dem på grovt på rivjärn. Skiva och hacka auberginen smått.
  3. Häll olivoljan i en stor kastrull och värm på medelhög värme. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills allt fått lite färg. Tillsätt sedan tomatpuré och aubergine. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka in kraftigt i 2 minuter.
  4. Tillsätt de hela tomaterna och koka upp ordentligt. Salta och peppra.
  5. Plocka bladen på basilikan och lägg åt sidan. Hacka stjälkarna fint och rör ner i tomatsåsen. Koka tills tomatsåsen inte är vattnig men heller inte helt torr.
  6. Häll crème fraichen i en skål och tillsätt mjölk. Salta och peppra. Rör ihop till en rinnig konsistens.
  7. Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor, crème fraiche-sås, riven ost och några basilikablad. Salta och peppra mellan lagren om du vill. Upprepa lagren två gånger till. Avluta med ett lager crème fraiche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.
  8. Tillaga i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter. Servera med en enkel sallad!
8 september 2018

Laddar fler recept