Vegetarisk curry

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Vegetarisk curry
19 ingredienser
40 min
Den här curryn har fantastiska smaker - ingefära, vanilj, curry och kardemumma för tankarna till Orienten. En riktigt annorlunda söndagsmiddag med andra ord.
Ingredienser
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 kanelstång
- 2 schalottenlökar
- 2 cm ingefära
- 4 klyftor vitlök
- 1 dl russin
- 2 tsk currypasta
- 0,25 vaniljstång
- 2 morötter
- 0,5 blomkål
- 4 potatisar
- 1 förp kikärtor
- 3 tomater
- 2 dl vatten
- 1 förp kokosmjölk
- 1 msk chutney
- 3 salladslökar
- 10 sockerärtor
- 1 rödlök
Gör så här
- Stöt kardemumman i en mortel och riv ingefäran. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken fint och lägg i en gryta tillsammans med vaniljstången (hel), ingefäran och kardemumman. Låt allt svettas i lite olja i svag värme.
- Skiva morötterna och hacka tomaterna. Dela blomkålen i små buketter och skölj kikärtorna. Skala och skär potatisen i mindre bitar och lägg sedan ner alla de skurna grönsakerna och kikärtorna i grytan. Slå över vattnet och kokosmjölken.
- Klicka i chutneyn och currypastan och lägg i kanelstången och russinen. Låt allt puttra under lock tills potatisen är mjuk.
- Ta ur kanelstången och vaniljstången. Skär salladslöken i cirka 3 centimeter långa bitar, strimla sockerärtor, skär rödlöken i båtar och blanda till sist i dessa i pannan. De ska fortfarande vara lite krispiga vid servering. Smaka av med salt och peppar.
- Servera gärna med basmatiris eller ett gott lantbröd.