Köttfärssås utan kött


Köttfärssås utan kött
17 ingredienser
20 m
Köttfärssås är alltid en vinnande vardagsrätt! Här kommer en version utan kött, här visar kocken Joel hur du gör egen supergod vegofärs.
Se Joel Åhlin laga receptet

Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 stjälkar stjälkselleri
- 1 morot
- 0,5 dl rapsolja (eller olivolja)
- 400 g växtfärs (t.ex. Färsodlarnas odlade färs)
- 2 klyftor vitlök
- 1 krm rosmarin
- 1 krm oregano
- 1 krm torkad timjan
- 1 dl vitt vin
- 1 burk passerade tomater
- 3 dl grönsaksbuljong (eller vatten)
- 1 krm muskot, nyriven
- 1 citron, zest och saft (ekologisk)
- salt
- malen svartpeppar
- ca 400 g pasta (välj din favoritsort)
Gör så här
- Finhacka lök, selleri och morot. Det går också bra att mixa grönsakerna i en matberedare.
- Värm en gryta med rapsolja (eller olivolja) på medelhög värme och bryn färsen ordentligt.
- Lyft sedan ur den brynta färsen.
- Behåll grytan men sänk värmen något. Fräs de finhackade grönsakerna i lite olja utan att de tar färg.
- Riv ner vitlöken och fräs med den försiktigt så den inte bränns. Tillsätt de torkade öterna och den brynta färsen.
- Häll sedan i vin och låt alkoholen koka ur.
- Rör i passerade tomater och buljong. Rör runt och låt koka upp.
- Växtfärs absorberar vätska så du behöver reglera det. Enklast gör du det med buljong eller vatten.
- Låt såsen småputtra i 20 minuter på låg värme.
- Tillsätt nyriven muskot, citronzest och smaka av med salt, nymald svartpeppar och citronsaft.
- Koka upp pastavatten och salta rejält. Koka pastan någon minut mindre än angivet.
- Häll av pastan men spara lite av pastavattnet.
- Slunga ihop pastan med såsen och lite pastavatten tills blandningen är lagom såsig och krämig.
- Servera direkt med exempelvis en grönkålssallad.
- Riv gärna lite extra muskot över tallriken. Vill du variera dig så kan du även hacka i lite svamp och/eller valnötter.