Köttfärssås utan kött

koket.se
Köttfärsås utan kött
joel åhlin
joel åhlin

Köttfärssås utan kött

17 ingredienser

20 m

Köttfärssås är alltid en vinnande vardagsrätt! Här kommer en version utan kött, här visar kocken Joel hur du gör egen supergod vegofärs.

Se Joel Åhlin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 morot
  • 0,5 dl rapsolja (eller olivolja)
  • 400 g växtfärs (t.ex. Färsodlarnas odlade färs)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk passerade tomater
  • 3 dl grönsaksbuljong (eller vatten)
  • 1 krm muskot, nyriven
  • 1 citron, zest och saft (ekologisk)
  • salt
  • malen svartpeppar
  • ca 400 g pasta (välj din favoritsort)

Gör så här

  1. Finhacka lök, selleri och morot. Det går också bra att mixa grönsakerna i en matberedare.
  2. Värm en gryta med rapsolja (eller olivolja) på medelhög värme och bryn färsen ordentligt.
  3. Lyft sedan ur den brynta färsen.
  4. Behåll grytan men sänk värmen något. Fräs de finhackade grönsakerna i lite olja utan att de tar färg.
  5. Riv ner vitlöken och fräs med den försiktigt så den inte bränns. Tillsätt de torkade öterna och den brynta färsen.
  6. Häll sedan i vin och låt alkoholen koka ur.
  7. Rör i passerade tomater och buljong. Rör runt och låt koka upp.
  8. Växtfärs absorberar vätska så du behöver reglera det. Enklast gör du det med buljong eller vatten.
  9. Låt såsen småputtra i 20 minuter på låg värme.
  10. Tillsätt nyriven muskot, citronzest och smaka av med salt, nymald svartpeppar och citronsaft.
  11. Koka upp pastavatten och salta rejält. Koka pastan någon minut mindre än angivet.
  12. Häll av pastan men spara lite av pastavattnet.
  13. Slunga ihop pastan med såsen och lite pastavatten tills blandningen är lagom såsig och krämig.
  14. Servera direkt med exempelvis en grönkålssallad.
  15. Riv gärna lite extra muskot över tallriken. Vill du variera dig så kan du även hacka i lite svamp och/eller valnötter.