Körsbärskaka med vaniljvisp
Körsbärskaka med vaniljvisp
13 ingredienser
1 h
Ljuvligt god körsbärskaka med mandelmassa som är glutenfri. Den rivna bittermandeln i kakan gifter sig perfekt i smak med körsbären. Servera med en klick hemgjord vaniljvisp.
Tips! De färska körsbären går bra att ersätta med tinade och avrunna frysta körsbär.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Mandelkaka
- 400 g mandelmassa, riven
- 150 g smör, rumsvarmt
- 165 g ägg [3 st]
- 3 bittermandel, finrivna
- 30 körsbär, urkärnade
- sötmandel, flagad, och smör, till formen
Vaniljvisp
- 60 g äggula [4 st]
- 85 g strösocker [1 dl]
- 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
- 1 vaniljstång
- 250 g mjölk [2,5 dl]
- 20 g osaltat smör
- 100 g vispgrädde [1 dl]
Gör så här
Mandelkaka
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter, med smör upp på kanterna.
- Blanda mandelmassan med smöret och de rivna bittermandlarna väl. Rör i 1 ägg i taget tills du får en slät och jämn massa.
- Häll smeten i formen, bred ut den jämt och fint med en slickepott. Sprid ut urkärnade körsbär. Toppa med lite flagad mandel.
- Grädda i ugnen i 25-30 minuter.
Vaniljvisp
- Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut kärnorna.
- Lägg stång och frön tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp mjölk och vaniljstång.
- Vispa ner den varma mjölken i bunken där du har äggblandningen, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen på
- mellanvärme tills den tjocknat till en kräm, koka ytterligare 2 minuter.
- Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ut vaniljstången. Låt krämen svalna och bli kall i kylen.
- Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i vaniljkrämen och servera till körsbärskakan.