Körsbärskaka med vaniljvisp

14 röster
1 h
10 bitar

Ljuvligt god körsbärskaka med mandelmassa som är glutenfri. Den rivna bittermandeln i kakan gifter sig perfekt i smak med körsbären. Servera med en klick hemgjord vaniljvisp.

Tips! De färska körsbären går bra att ersätta med tinade och avrunna frysta körsbär.

Visa mer
1 h
10 bitar

Du behöver

Mandelkaka

  • 400 g mandelmassa, riven
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 165 g ägg (3 st)
  • 3 bittermandlar, finrivna
  • 30 körsbär, urkärnade
  • flagad mandel och smör till formen

Vaniljvisp

  • 60 g äggula (4 st)
  • 85 g socker (1 dl)
  • 25 g majsstärkelse (0,5 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 20 g smör, osaltat
  • 100 g vispgrädde (1 dl)

Gör så här

  1. Mandelkaka
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter, med smör upp på kanterna.
  3. Blanda mandelmassan med smöret och de rivna bittermandlarna väl. Rör i 1 ägg i taget tills du får en slät och jämn massa.
  4. Häll smeten i formen, bred ut den jämt och fint med en slickepott. Sprid ut urkärnade körsbär. Toppa med lite flagad mandel.
  5. Grädda i ugnen i 25-30 minuter.
  6. Vaniljvisp
    Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut kärnorna.
  7. Lägg stång och frön tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp mjölk och vaniljstång.
  8. Vispa ner den varma mjölken i bunken där du har äggblandningen, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen på mellanvärme tills den tjocknat till en kräm, koka ytterligare 2 minuter.
  9. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ut vaniljstången. Låt krämen svalna och bli kall i kylen.
  10. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i vaniljkrämen och servera till körsbärskakan.
4 augusti 2018

Fler goda recept