Korngrynsrisotto med sojamarinerad aubergine

Korngrynsrisotto med sojamarinerad aubergine
Foto: TV4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Korngrynsrisotto med sojamarinerad aubergine

5

19 ingredienser

45 min

En annorlunda variant av risotto gjord på svenska korngryn toppad med sojamarinerad aubergine. En smakrik och spännande vegorätt att prova.

Ingredienser

portioner4

Korngrynsrisotto

  • 2 dl korngryn
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 100 g shiitakesvamp
  • 100 g ostronskivling
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 100 g parmesanost, finriven
  • 20 g smör
  • 1 kruka persilja, grovt hackad
  • 1 ask krasse
  • 20 g parmesanost, finriven (till servering)
  • salt
  • rapsolja

Sojamarinerad aubergine

  • 2 aubergines, skurna i 6 klyftor vardera
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl japansk soja
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • rapsolja

Gör så här

  1. Sojamarinerad aubergine
    Koka upp ättika, soja, socker och vatten i en kastrull. Låt kallna helt. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Gnid in aubergineklyftorna med olja. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Rosta dem i ugnen tills de är helt mjuka rakt igenom och fint gyllenbruna. Lägg de rostade klyftorna direkt från ugnen och supervarma rakt ner i den kalla sojalagen, låt svalna helt.
  4. Korngrynsrisotto
    Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut korngrynen på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen ca 10 minuter, rör om då och då i grynen under rostningen.
  5. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna. Tillsätt svampen och höj värmen, låt fräsa hårt i pannan.
  6. Häll i de rostade korngrynen och fräs med en stund, sänk värmen något. Häll i buljongen och låt koka i ca 25 minuter tills korngrynen är färdigkokta eller efter anvisning på paketet.
  7. Rör ner riven parmesan, smör och hackad persilja. Smaka av med salt.
  8. Vid servering lägger du upp den krämiga korngrynsrisotton i en halvdjup tallrik och toppar med aubergine, krasse och riven parmesan.¨