Koreansk sushi - gimbap

Spela video Koreansk sushi - gimbap
Foto: TV4
4

Du behöver

Ris

  • 4 dl sushiris
  • 4,4 dl vatten
  • 2 msk mörk sesamolja
  • 0,5 dl rostade sesamfrön
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 6 ägg
  • 200 g färsk bladspenat
  • 2 msk koreansk eller japansk soja
  • 1 tsk mörk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 msk ströocker
  • 4 dl kimchi
  • 1 stor morot, i långa stavar
  • 0,5 gurka, urkärnad skuren i långa stavar
  • 10 ark nori (sjögräsark till sushi)

Gör så här

  1. Lägg riset i en kastrull och täck med generöst med vatten. Rör om riset och vattnet ordentligt med handen till vattnet är mjölkfärgat. Häll av i en sil och skölj riset väl till allt vatten som rinner genom silen är helt transparent. Låt droppa av väl och koka riset i 4,4 dl vatten. Låt riset först koka upp på hög medelvärme, sänk sedan direkt värmen till låg värme där riset får puttra i 20 minuter. Dra av riset från värmen och låt vila med lock i 10 minuter.
  2. Lägg över riset i en bunke och låt svalna något. Häll sedan på salt, rostade sesamfrön och sesamolja och blanda väl men försiktigt.
  3. Medan riset kokar, vispa ihop äggen med en nypa salt och svartpeppar. Stek som en omelett i en liten stekpanna. Skär sedan långa stavar av omeletten.
  4. Koka upp 2 liter vatten. Lägg spenaten i ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan i iskallt vatten så tillagningen avstannar. Krama ur spenaten och blanda med riven vitlök, 1 tsk sesamolja samt soja.
  5. Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den matta sidan uppåt. Lägg ett tunt lager ris på noriarket, låt 4 cm längst upp vara utan ris. Lägg på gurka, morot och omelett längs kortsidan, toppa med spenat och kimchi. Tryck till hårt och rulla ihop rullen. Fukta den rislösa delen av noriarket med lite vatten och tryck till så rullen håller ihop. Gör likadant med alla rullarna, skär sedan i munsstora bitar. Servera genast eller ta med till picknicken eller lägg i matlådan.
Kommentera receptet

Fler goda recept