Koreansk bbq med het karré

koket.se
Koreansk bbq med het karré
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Koreansk bbq med het karré

25 ingredienser

40 m

Plockig grillrätt där fläskkarré först läggs i en koreansk soja- och chilimarinad med rivet päron i för att sedan läggas på grillen. Till serveras grillad, marinerad svamp, böngroddar och kimchi.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor fläskkarré [á 200 g köp hel bit fläskkarré 800 g]
  • 4-5 kungsmussling, i tjocka skivor (eller portabello)
  • 1 dl koreansk soja (eller japansk)
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk sesamolja
  • 1-2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 1 päron, rivet
  • 3 msk vitt vin
  • 3 klyftor vitlök, pressad
  • rapsolja, till stekning

Sesamsås

  • 3 msk doenjang (koreansk sojabönspaste, typ miso)
  • 3 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 salladslök, fint skivad
  • 2 tsk sesamfrön, rostade

sesamböngroddar

  • 150 g böngroddar
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk sesamfrön, rostade

Till servering

  • 3 dl koreanskt ris (eller japanskt ris)
  • 2 krukor krispsallad
  • kimchi
  • chilifrukt, skivad
  • vitlök, rå

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden.
  2. Skär svampen i tjocka skivor.Lägg svampen i en form och pensla med marinaden.
  3. Blanda resterande marinad med köttet. Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till sesamsåsen och lägg i en liten skål.
  5. Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  6. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.
  7. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  8. Stek köttet i en riktigt het panna i rapsolja eller lätt på grillen. Stek eller grilla svampen.
  9. Skär köttet i skivor. Servera med sås och ris i salladsblad samt kimchi och böngroddar. Ät gärna med händerna!