• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Konjaksflamberad renfilé med blomkål- & broccolipuré

Konjaksflamberad renfilé med blomkål- & broccolipuré
Foto: Tv4

Konjaksflamberad renfilé med blomkål- & broccolipuré

16

7 steg att laga

15 ingredienser

45 m

Festlig huvudrätt med renfilé som serveras med blomkål- och broccolipuré och  baconlindad sparris. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g renfilé
  • 12 sparris
  • 1 förp bacon
  • 1 blomkål
  • 1 knippe broccoli
  • 3 dl crème fraîche
  • 4 msk lingonsylt
  • 2 dl grädde
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 3 dl vatten
  • cognac
  • 2 dl västerbottensost, riven
  • crema di balsamico
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten och grädde, tillsätt den nerklippta broccolin och blomkålen. Koka ca 5-7 minuter.
  2. Häll av spadet, mixa broccoli och blomkål till en puré. Tillsätt osten så att purén blir fastare, salta och peppra efter smak. Häll purén i små eldfasta formar och gratinera med västerbottensost i 200 grader i ca 5 minuter tills osten fått färg.
  3. Blanda creme fraîche och lingonsylt och rör försiktigt om.
  4. Koka upp vatten och salt, sjud sparrisen 1-2 minuter. Skär bort nedre delen av stjälken, linda om en baconskiva.
  5. Fräs den bacconlindade sparrisen till baconen fått färg, strö på flingsalt och balsamico.
  6. Dela renfilén i 4 bitar, stek på ganska hög värme, salt och vitpeppar. Häll på konjak och flambera!
  7. Lyft bort filéerna och låt dem vila, under tiden gör man såsen genom att tillsätta grädde, salt och peppar och vinbärsgelé.