Kolja med sötpotatispuré, picklad rödlök, serranoskinka och brynt smör

POPULÄRT
Kolja med sötpotatispuré, picklad rödlök, serranoskinka och brynt smör
Foto: TV4
Mikaela Hedenskog
Mikaela Hedenskog

Kolja med sötpotatispuré, picklad rödlök, serranoskinka och brynt smör

13 ingredienser

50 m

Bjud på en enkel, snygg och riktigt god rätt som imponerar på middagsgästerna. Mikaela från Sveriges mästerkock bjuder här på en läcker kolja med sötpotatispuré.

Ingredienser

portioner
  • 2 sötpotatisar (eller 4 små)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 250 g smör
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 4 rödlökar
  • 1 dl hasselnötter
  • salt
  • peppar
  • 250 g kolja [2 bitar à 125 g]
  • 1 msk matolja
  • 2 skivor serranoskinka

Gör så här

  1. Sötpotatispuré
    Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med 50 g av smöret och 0,5 dl av grädden. Dra gärna moset genom en sil så den blir slät och smaka av med salt och peppar.
  2. Picklad rödlök
    Lägg ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Dela all lök på hälften och pilla ut mittendelarna av löken, de så kallade båtarna och lägg i lagen och låt dra tills de är mjuka men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd.
  3. Rostade hasselnötter
    Rosta nötterna i ugnen på 200 grader tills skalen på nötterna börjar släppa lite. Häll ut dem på en ren bakduk och gnid tills skalen lossnar. Hacka sedan grovt. Sänk värmen till 120 grader på ugnen.
  4. Fisken
    Salta och peppra fisken ordentligt och stek på medel/ hög värme i lite smör och olja. Ös gärna med smöret under tiden i stekpannan. Lägg fisken på en plåt och lägg in i ugnen på 120 grader tills den når en innertemperatur på 45 grader.
  5. Brynt smör
    Bryn smöret i stekpannan på medel/ hög värme, rör om hela tiden och dra av plattan när smöret har en kolaaktig lukt och färg.
  6. Servering
    Lägg två tallrikar i ugnen i några minuter tills de blir varma, ta sedan ut och lägg en skiva serrano på och placera fisken ovanpå. Lägg på sötpotatispurén, brynt smör och de rostade hasselnötterna. Klart att servera!