Koleldad lammsadel med primörer

NYHET
Koleldad lammsadel med primörer
Foto: TV4
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Koleldad lammsadel med primörer

Av: Florencia Abella

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Lamm och primörer blir en perfekt kombination att njuta till huvudrätt.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 800-1000 g lammsadel
  • grovt salt

Marinad

  • 1 msk granskott, i vinäger
  • 1 msk ramslök, hackade (små)
  • 0,5 klyfta vitlök, pressade
  • 3 msk matolja
  • svartpeppar
  • 300 g lammfond, reducerad

Primörer

  • 3 snacksgurkor
  • 2 knippen rädisa (vita)
  • 1 knippe minimorötter
  • 4 rapsskott
  • 50 g ramslök, tvättad
  • rapsolja
  • salt

Servering

  • 20 g ängssyra, tvättad

Gör så här

Lamm

  1. Salta köttet på alla sidor medan du tänder elden.

Marinad

  1. Blanda ihop marinaden och ställ åt sidan.
  2. När du har en låg eld så lägg lammsadeln i grillen med benet nedåt i ca 20 minuter. Tiden beror på köttets storlek (tunnare bitar behöver inte lika lång tid).
  3. Vänd och grilla köttet i 10 minuter tills det är krispig på utsidan men saftigt på insidan. Tanken är att köttet ska vara ljust i mitten och brunt/guldigt utanför. Köttet ska ha ca 55 grader i innertemperatur.
  4. Låt köttet vila i några minuter när du har lyft av det från grillen.
  5. Bena sedan ur köttet och portionera upp det.
  6. Häll slutligen över marinaden.

Primörer

  1. Blanchera rädisor, rapsskott och morot i salt vatten var för sig i runt 2-3 minuter och ställ sedan åt sidan. Skala morötterna.
  2. Pensla ramslöken och alla primörer med olja.
  3. Grilla ramslöken och primörerna på låg värme med hjälp av en syl direkt i glöden.

Servering

  1. Servera lammet med primörerna och toppa med ängssyra och den grillade ramslöken.
  2. Servera varm lammfond vid sidan om.