Kolapaj med röda vinbär

koket.se
Kolapaj med röda vinbär NY
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kolapaj med röda vinbär

13 ingredienser

1.5 h

Camilla Hamid bjuder på ett helt fantastiskt bakverk att bjuda på till fika eller dessert. Ett frasigt pajskal fylls med salt kolafyllning och toppas med röda vinbär. Lika vackert som gott. 

Pajen bakas i en form som är 23 cm i diameter.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Pajskal

  • 125 g smör, tärnat
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Kolafyllning

  • 6 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1 tsk flingsalt

Garnering

  • 3 dl röda vinbär
  • vispgrädde, att servera till

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Pajskal

  1. Blanda alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Överarbetar du degen så tappar du frasigheten.
  2. Mjöla ditt bord generöst och lägg din deg på bordet. Pudra degen med mer mjöl och kavla ut degen ca 4 mm tjock. Fodra din pajform med degen. Tryck till och jämna ut så att hela insidan av pajformen är täckt med pajdeg. Låt pajformen stå i kylskåpet i minst 30 min innan du gräddar den.
  3. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Vik över en remsa av aluminiumfolie över insidan på pajformens kant, tryck till så att aluminiumfoliet greppar tag i pajens kanter. Detta görs för att inte pajskalets kanter ska sjunka under gräddning.
  4. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills det fått en fin, gyllenbrun färg. Ta bort remsorna av aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen. Låt pajskalet svalna under tiden som du gör kolafyllningen.

Kola

  1. Blanda alla ingredienser till kolan förutom salt, vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka upp kolan på högsta temperatur och när den kokar, sänk till medelvärme.
  2. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 120 grader. Rör om försiktigt då och då.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt tärnat smör, vaniljsocker och salt. Rör om till en jämn smet.
  4. Häll upp kolan i pajskalet och låt stå i kylskåpet för att svalna och stelna i minst 1 timme innan du garnerar med flingsalt och röda vinbär.
  5. Servera med vispad grädde!