Kokt pärlhöna

Kokt pärlhöna
13 ingredienser
30 m + tid i kyl
Rimmad pärlhöna som sedan kokas mör och serveras med citron och timjan är en riktig succémiddag! Hittar du inte pärlhöna kan du använda kyckling istället.
Ingredienser
- 1,5 kg pärlhöna (eller kyckling)
Rimlag
- 1,5 l vatten (så det täcker hönan)
- 30 g salt
- 15 g strösocker
- 5 g svartpepparkorn
- 1 knippe persilja
- 1 knippe färsk timjan
- 5 klyftor vitlök
- 1 röd chilifrukt
Servering
- citronskal
- färsk timjan
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Dag 1
- Rör ihop alla ingredienser till rimlagen i en bunke.
- Lägg pärlhönan eller kycklingen i en stor kastrull och häll över lagen så att det täcker hela fågeln. Låt dra i kylen över natten.
Dag 2 (ca 2 timmar innan servering)
- Ta ut kastrullen ur kylen, placera den på spisen och låt koka upp under lock.
- Precis innan det börjar stormkoka stänger du av plattan. Låt sedan fågeln svalna under lock. På så vis blir både bröst och lår perfekt tillagade.
Servering
- Lyft upp fågeln ur buljongen, stycka upp och servera på ett fat.
- Toppa med citronskal, timjan, salt och rikligt med svartpeppar.
- Förvara buljongen i en lufttät förpackning i kylskåpet och använd som bas till såser, grytor, soppor eller som den är.