Kokt hel kyckling med glaserade grönsaker

Kokt hel kyckling med glaserade grönsaker

18 ingredienser

2 h

Joel Aronsson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på kokt hel kyckling med glaserade grönsaker och pepparrot.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kyckling

  • 1 hel kyckling [ca 1,5–1,8 kg]
  • 1 morot, grovt skuren
  • 1 röd chilifrukt, grovt skuren
  • 1 schalottenlök, halverad
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 pepparkorn
  • 1 tsk salt

Glaserade grönsaker

  • 2 majrovor, skalade, klyftade eller skivade
  • 8 rädisor, delade på mitten
  • 8 vita sparrisar, skalade
  • 8 gröna sparrisar

Till glasering

  • 50 g smör
  • 1 dl kycklingbuljong
  • salt
  • 2-3 droppar citron

Servering

  • färsk pepparrot, riven
  • citronskal
  • flingsalt

Gör så här

Kyckling

  1. Förbered buljongen: Placera kycklingen och alla ingredienser i en stor gryta.
  2. Täck med kallt vatten och koka upp.
  3. Låt dra: Så snart det kokar, ta av från värmen, täck med lock och låt stå i cirka 6 timmar.
  4. Så har ni en perfekt tillagat bröst och lår och en fantastisk buljong.

Glaserade grönsaker

  1. Skala och snappa grönsakerna.
  2. Lägg majrova, rädisor och vit sparris i en panna med smör, buljong och lite salt.
  3. Koka utan lock tills vätskan kokat bort och grönsakerna blivit glansiga.
  4. Lägg i grön sparris och låt den koka med under de sista 2–3 minuterna.
  5. Avsluta med några droppar citron.

Servering

  1. Dela kycklingen i bitar.
  2. Servera sedan kycklingen med de glaserade grönsakerna.
  3. Garnera med rikliga mängder riven pepparrot, citronskal och flingsalt.