Kokospannacotta i basilikadrink

NYHET
Kokospannacotta i basilikadrink
Foto: TV4
Josefine Freij
Josefine Freij

Kokospannacotta i basilikadrink

16 ingredienser

50 min + tid i kylen

En galet god fusiondessert med guldkorn från italien och thailand. Bortsett från tillagningen av mangosalsan kan du med fördel preppa de flesta element dagen innan. Se till att använda små formar till pannacottan om du har bråttom, det gör att dessa små pannacottor stelnar rätt snabbt i kylen. Tips! Bjud gärna desserten med rullrån för extra krisp. Här hittar du Ernst Kirchsteigers recept på rullrån.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 3 dl kokosgrädde (22 %)
  • 2 dl vispgrädde (40 %)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • 3,5 gelatinblad

Mangopuré

  • 0,75 dl mango (tärnad)
  • 0,5 gelatinblad
  • 2 msk vatten
  • 1-2 tsk strösocker

Basilikadrink

  • 1 kruka thaibasilika
  • 3-4 limefrukter, juice
  • 4 dl sockerlag, kall (koka upp 2 dl vatten och 2 dl socker, låt svalna)
  • 1 dl mörk rom

Mangosalsa

  • 2 dl mango, tärnad
  • 3 msk muscovadosocker
  • rom (för flambering)

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem dra i minst 5 minuter.
  2. Blanda alla ingredienser till pannacottan i en kastrull och låt koka upp.
  3. Lyft upp de blötlagda gelatinbladen och vispa ner dem i kastrullen så att de smälter.
  4. Häll smeten i formar, täck med plastfolie och ställ i kylen. Tänk på att formens storlek påverkar tiden det tar att stelna.

Mangopuré

  1. Mixa mangon och låt den koka upp tillsammans med socker. Smaka gärna på mangon innan och justera mängden socker efter mangons sötma, tillsätt eventuellt lite limejuice.
  2. Sila purén hel slät. Purén ska vara hyfsat fast i konsistensen, om den känns för rinnig, koka ner ytterligare innan du häller upp den i spritspåse.
  3. Låt svalna helt i kylen (eller i frysen om det ska gå snabbt).

Basilikadrink

  1. Mixa den kalla sockerlagen och thaibasilikan ordentligt med stavmixer eller i en blender.
  2. Smaka av med limejuice och låt stå så det får dra ordentligt.
  3. Sila av och tillsätt rom. Smaka gärna av igen.

Mangosalsa

  1. Se till att ha ett lock nära till hands och tänk på att dra bort pannan från fläkten innan du tänder på!
  2. Låt sockret karamelliseras i en stekpanna.
  3. Tillsätt mangon och blanda runt. Tillsätt rommen direkt och tänd på. Smaka av.

Om du har riktigt bråttom kan du först kyla ned gräddblandningen, under omrörning, över ett isbad innan du ställer in dem i frysen.