Knish

Knish
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Knish

12 ingredienser

1 h

Knish är små, frasiga, judiska tilltugg från New York. Fyllningen kan varieras med kött eller surkål.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 800 g mjölig potatis
  • 200 g gul lök, grovhackad
  • 60 g olja
  • 8 g strösocker
  • 8 g salt

Deg

  • 290 g vetemjöl
  • 6 g bakpulver
  • 6 g salt
  • 2 ägg
  • 30 g vatten
  • 120 g olja
  • 1 ägg (till pensling)

Gör så här

Fyllning

  1. Koka potatisen och ställ åt sidan.
  2. Fräs löken i oljan tills den tar färg men inte karamelliserar.
  3. Skala och mosa potatisen, tillsätt lök, socker och salt. Blanda väl.

Deg

  1. Sikta mjöl, bakpulver och salt på ett bakbord. Gör en brunn i mitten och tillsätt ägg, vatten och olja. Arbeta ihop en deg med fingertopparna. Blanda försiktigt till en smidig deg.
  2. Slå in degen i plastfilm och låt vila kallt i 15 minuter.
  3. Hetta upp ugnen till 175 grader.
  4. Kavla ut degen ca 0,4 cm tjock och pensla med olja. Stansa ut 8-10 cm rundlar och toppa varje rundel med fyllning och nyp ihop till en boll.
  5. Lägg bollarna på bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och baka i ca 30 minuter tills de är gyllenbruna. Servera med grov senap.