Knaperstekt rösti med tzatziki och syrad lök

POPULÄRT
koket.se
Knaperstekt rösti med tzatziki och syrad lök
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Knaperstekt rösti med tzatziki och syrad lök

14 ingredienser

30 min

Billigt, enkelt och väldigt gott blir det med råstekta potatisplättar toppade med snabbsyrad rödlök och tzatziki med dill.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g potatis, fast
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl växtbaserad mjölk
  • salt
  • peppar
  • växtbaserat matfett, till stekning
  • 1,5 dl växtbaserad yoghurt (eller crème fraiche)
  • 1 gurka (stor)
  • 1 knippe dill
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 citron

Gör så här

  1. Riv potatisen med långa drag ned i en bunke. Pressa bort vätskan.
  2. Skala, halvera och skiva löken tunt. Blanda med potatisen.
  3. Vänd ned mjöl och växtbaserad mjölkdryck i potatisblandningen.
  4. Värm en stekpanna med växtbaserat matfett. Stek tjocka rösti (plättar) av potatissmeten i pannan på medelvärme. Stek så att de får fin färg på bägge sidor och tillräckligt länge så att potatisen hinner bli tillagad.
  5. Riv gurkan grovt och krama ut vätskan.
  6. Hacka dillen grovt.
  7. Blanda växtbaserad yoghurt med gurka, dill (spara lite till servering) och riven vitlök. Smaka av tzatzikin med salt och peppar.
  8. Skala och finhacka rödlöken. Blanda löken med rödvinsvinägern.
  9. Servera röstin med rödlök, tzatziki, finrivet citronskal och citronsaft samt extra dill.