Knaperstekt röding med rostade primörer

Foto: Tv4
Knaperstekt röding med rostade primörer
19 ingredienser
1 h
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Rostade primörer
- 600 g färskpotatis
- 1 citron
- 500 g morot (gärna knippmorötter)
- 1 knippe rädisa
- olivolja
- flingsalt
Smörstekt sparris
- 250 g grön sparris
- 2 msk smör
Sandefjordssås
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 200 g smör
- 0,75 dl färsk gräslök, hackad
- 1 tsk citronsaft
- 4 msk forellrom
Röding
- 4 rödingfiléer (Windeli Fiskvagn)
- 1,5 msk rapsolja
- smör
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Rostade primörer
- Sätt ugnen på 200 grander. Tvätta och skrubba potatisen. Skär morötterna i stavar och halvera rädisorna. Skär citronen i knubbiga bitar. Lägg potatis, morötter, rädisor och citron på en plåt, ringla över olja, salta och blanda runt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
Smörstekt sparris
- Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Stek sparrisarna lätt i smör i en stekpanna till de får fin färg. Salta.
Sandefjordssås
- Koka upp grädden i en liten kastrull. Vispa i crème fraichen och låt koka upp igen. Ta från värmen och tillsätt smöret i klickar under vispning. Smaka av med salt och tillsätt gräslöken.
Röding
- Stek rödingen på bägge sidor i smör och olja i en stekpanna, börja med att steka med skinnsidan ner så att skinnet blir krispigt. Salta och peppra.
Servering
- Servera rödingen med en klick forellrom, rostade primörer, smörstekt sparris och sandefjordssås.