Knackisch kokt sparris med schalottenlöks-hollandaise

12 röster
30 m
4
Knackisch kokt sparris med schalottenlöks-hollandaise
Foto: Tv4

Kokt sparris med en riktigt god hollandaise med schalottenlök slår det mesta. Servera med en variation på skinka och nykokt färskpotatis.

Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 1 kg sparris, á 250 g per person
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 4 msk torrt vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 5 schalottenlökar, finhackade
  • 1 persiljekvist
  • 3 äggulor
  • 150 g smör, smält
  • 1 nypa salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 2-3 krm citronsaft
  • worcestershiresås

Gör så här

  1. Koka sparrisen.
  2. Koka en reduktion på vitvinsvinägern, vattnet, det vita vinet, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken samt persiljekvisten. Låt det koka ner till halva mängden, ta bort lagerbladet och persiljan.
  3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad tills det blir en tjockflytande och luftig sås.
  4. Rör därefter med en visp gradvis ner det smälta smöret som bör ha samma temperatur som äggulorna (ca 60 grader) - om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.
  5. Servera sparrisen, gärna på klassiskt tyskt sätt med en variation på skinkor och nykokt färskpotatis.
5 april 2019

Laddar fler recept...