• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Knäckebröd med forellrom, picklad lök och suovas

Knäckebröd med forellrom, picklad lök och sovas
Foto: TV4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Knäckebröd med forellrom, picklad lök och suovas

9 steg att laga

15 ingredienser

60 m

Sverige möter Röros. Knäckebröd med messmör, picklad rödlök, forellrom och suovas.

Ingredienser

portioner4 portioner

knäckebröd

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 g jäst
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 1 dl rågsikt
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 2-3 msk matolja

Topping

  • 1 rödlök
  • 1 msk svensk ättika (alternativt vitvinsvinäger)
  • 1 krm strösocker
  • 1,5 msk messmör
  • 5 msk färskost
  • 4 bit knäckebröd
  • 4 msk forellrom (alternativt laxrom)
  • 1 bit suovas (alt torkat viltkött)

Gör så här

  1. Knäckebröd
    Sätt ugnen på 250 grader (inte varmluft).
  2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen.
  3. Blanda alla torra ingredienser men spara 1-2 dl vetemjöl till utbakning. Blanda ihop med mjölken till en blöt deg.
  4. Låt vila och jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.
  5. Kavla ut degen till tunna bröd med en kruskavel och mycket mjöl.
  6. Lägg bröden på en tunn plåt och baka i ugn ca 3-5 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna på galler.
  7. Topping
    Hacka löken fint och blanda med ättika och socker.
  8. Blanda messmör och färskost och bre på knäckebrödet.
  9. Toppa med picklad lök, forellrom och riven suovas.