Knäcke med rosmarin och vallmo

Knäcke med rosmarin och vallmo
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Knäcke med rosmarin och vallmo

9 ingredienser

1 h 30 min

Vackert och gott knäckebröd gjort på både vete- och rågmjöl. Ernst kryddar med rosmarin och blå vallmo. Servera gärna ihop med potkäs.

Ingredienser

portioner runda kakor
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 msk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl (eller grahamsmjöl)
  • 2 msk matolja
  • 0,5 dl torkad rosmarin
  • 0,5 dl blå vallmofrön
  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt salt och vatten. Rör tills jästen har löst sig.
  2. Tillsätt mjölet och blanda till en smidig och fast deg. Tillsätt oljan och arbeta in den och hälften av rosmarinen.
  3. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Dela först degen i 4 bitar. Dela därefter varje del i 5 delar. Kavla ut till lite oregelbundet runda och tunna kakor. Strössla över vallmo, rosmarin och flingsalt, kavla "fast" kryddorna i bröden. Stansa ett hål i mitten på varje rundel med ett glas.
  6. Grädda bröden på bakpappersklädda plåtar ca 5-7 minuter mitt i ugnen. Passa noga mot slutet så att de inte bränns.