Knäck av Sannas mormor med hasselnötter

Knäck av Sannas mormor
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Knäck av Sannas mormor med hasselnötter

5 ingredienser

40 m

Recept som gått i arv är ofta de bästa recepten! Den här knäcken som Sannas mormor brukade göra är riktigt underbar.

Ingredienser

portioner sats
  • 50 g hasselnötter, rostade
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 180 g ljust muscovadosocker [2 dl]
  • 280 g ljus sirap [2 dl]
  • ca 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Rosta hasselnötterna i cirka 18 minuter. Låt svalna och hacka sedan grovt.
  3. Lägg ut knäckformar och lägg i hackade hasselnötter i varje form.
  4. Koka grädde, muscovadosocker, ljus sirap och salt till 126-127 grader.
  5. Fyll den varma knäcken i en tom sirapsflaska och sätt på locket. Sätt på dig en ugnsvante och släpp ut det första trycket tillbaks i kastrullen. Därefter går det smidigt att fylla formarna en efter en med ett lätt tryck.
  6. Låt knäcken svalna helt. Packa i lufttäta burkar med bakplåtspapper mellan lagren.