Klassiskt smörrebröd med panerad spätta

NYHET
Klassiskt smörrebröd med panerad spätta
Foto: Hugo Bergström
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Klassiskt smörrebröd med panerad spätta

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

30 min + tid i kyl

Klassiskt smörrebröd med panerad spätta och dansk curryremouladsås är kanske den mest ikoniska smörrebrödet av dem alla.

Ingredienser

portioner

Dansk remouladsås

  • 0,25 schalottenlök, finhackad
  • 0,25 äpple, finhackat
  • curry
  • 0,5 dl pickles (eller smörgåsgurka)
  • 1 msk kapris
  • 1 dl majonnäs
  • salt
  • peppar
  • citron
  • smör

Spätta

  • 4 rödspättafiléer (små eller 2 stora, delade)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • peppar
  • smör
  • neutral olja

Servering

  • smör
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • färsk dill
  • 1 citron, i klyftor

Gör så här

Dansk remouladsås

  1. Hetta upp lite smör i en panna och sautera lök och äpple.
  2. Tillsätt curry efter smak och fräs i ca 30 sekunder, det rundar av smaken. Låt sedan svalna.
  3. Hacka pickles samt kapris och blanda med majonnäs. Tillsätt sedan curryröran.
  4. Smaka av med salt, peppar och några droppar citron.
  5. Låt stå svalt minst 30 minuter innan servering så att smakerna sätter sig.

Spätta

  1. Salta filéerna lätt och vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.
  2. Hetta upp rikligt med smör och lite olja i en panna och stek fisken gyllene, 2–3 minuter per sida.

Servering

  1. Smöra bröden och toppa med en klick remouladsås och spätta.
  2. Garnera med dill och en citronklyfta.