Klassiska kinesiska dumplings med fläsk och räkor

Jimmy Guo

Klassiska kinesiska dumplings med fläsk och räkor

16 ingredienser

1 h

Klassiska dumplings är alltid gott att servera som festlig helgmiddag.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Deg

  • 400 g tipo 00 mjöl
  • 200 ml vatten, hett

Fyllning

  • 300 g fläskfärs
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 krm MSG
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja (ljus)
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 200 g vannameiräkor, råa och hackade
  • 2 salladslökar, finhackade

Montering och tillagning

  • 1 msk olja
  • 2 dl vatten

Servering

  • chingkiangvinäger
  • soja

Gör så här

Deg

  1. Mät upp mjölet i en stor bunke och rör i lite vatten i taget.
  2. När allt vatten är i så knåda ihop degen med händerna i några minuter tills den är jämn. Vira in i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter.
  3. Det går även utmärkt att byta ut degen mot färdigköpt dumplingdeg som säljs i frysdisken.

Fyllning

  1. Rör ihop alla ingredienser förutom salladslöken.
  2. Arbeta smeten ordentligt i bunken tills den blir klistrig.
  3. Vänd tills sist i salladslöken i smeten.

Montering och tillagning

  1. Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv. Skär i 20 jämnstora bitar. 
Kavla ut varje degbit till en 7- 8 cm stor rundel, lägg på ungefär en rågad tesked och vik ihop till dumplings. 
Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten.
  2. Lägg dumplingsen på bakplåtspapper eller mjölat underlag medan du viker resten.
  3. Råa dumplings går utmärkt att frysa in. Lägg dem på en bricka och ställ i frysen i 3 timmar. När de frusit kan du sedan lägga över dem i plastpåse. Tillaga direkt från frysen.
  4. Hetta upp olja i en nonstickpanna. Stek dumplingarna i 2-3 minuter tills de har fått fin färg på undersidan.
  5. Tillsätt vatten och täck med lock. Låt de ångkoka i 5 minuter under lock.
  6. Ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga på undersidan.

Servering

  1. Servera med chingkiangvinäger och soja att dippa i.