Klassiska dumplings är alltid gott att servera som festlig helgmiddag.
Ingredienser
4 - 6 portioner
Deg
400 g tipo 00 mjöl
200 ml vatten, hett
Fyllning
300 g fläskfärs
1 tsk färsk ingefära, riven
2 krm vitpeppar
0,5 krm MSG
1 msk sesamolja
1 msk soja (ljus)
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
200 g vannameiräkor, råa och hackade
2 salladslökar, finhackade
Montering och tillagning
1 msk olja
2 dl vatten
Servering
chingkiangvinäger
soja
Gör så här
Deg
Mät upp mjölet i en stor bunke och rör i lite vatten i taget.
När allt vatten är i så knåda ihop degen med händerna i några minuter tills den är jämn. Vira in i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter.
Det går även utmärkt att byta ut degen mot färdigköpt dumplingdeg som säljs i frysdisken.
Fyllning
Rör ihop alla ingredienser förutom salladslöken.
Arbeta smeten ordentligt i bunken tills den blir klistrig.
Vänd tills sist i salladslöken i smeten.
Montering och tillagning
Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv. Skär i 20 jämnstora bitar. Kavla ut varje degbit till en 7- 8 cm stor rundel, lägg på ungefär en rågad tesked och vik ihop till dumplings. Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten.
Lägg dumplingsen på bakplåtspapper eller mjölat underlag medan du viker resten.
Råa dumplings går utmärkt att frysa in. Lägg dem på en bricka och ställ i frysen i 3 timmar. När de frusit kan du sedan lägga över dem i plastpåse. Tillaga direkt från frysen.
Hetta upp olja i en nonstickpanna. Stek dumplingarna i 2-3 minuter tills de har fått fin färg på undersidan.
Tillsätt vatten och täck med lock. Låt de ångkoka i 5 minuter under lock.
Ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga på undersidan.
Servering
Servera med chingkiangvinäger och soja att dippa i.