Klassisk våffla med stekt rabarber

Klassisk våffla med stekt rabarber
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Klassisk våffla med stekt rabarber

14 ingredienser

20 m

Klassisk våffla med stekt rabarber, jordgubbscoulis och vaniljcrème fraiche kommer göra sig underbart gott till eftermiddagens fika!

Ingredienser

portioner

Våfflor

  • 300 g grädde, vispad
  • 2-3 g malen kardemumma, grovmalen
  • 180 g dinkelmjöl (vetemjöl går lika bra)
  • 2 dl vatten, iskallt
  • 50 g saltat smör, brynt

Stekt rabarber

  • 6 rabarber
  • 30 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Jordgubbscoulis

  • 250 g frysta jordgubbar
  • 125 g syltsocker

Vaniljcrème fraiche

  • 1 dl vaniljkräm
  • 2 dl crème fraîche

Servering

  • oxalis (till dekoration)

Gör så här

Våfflor <bR>Vispa grädden.

  1. Häll över grädden i en bunke och vänd i kardemumma, mjöl, vatten och brynt smör i omgångar.
  2. Grädda i varmt våffeljärn till våfflan börjar ta färg.

Stekt rabarber

  1. Skala och tärna rabarbern.
  2. Smält smöret och häll i tärningarna när smöret tystnat.
  3. Smaksätt med socker och vanilj.

Jordgubbscoulis

  1. Smält jordgubbarna och addera syltsockret. Koka i 4–5 minuter på låg värme.
  2. Mixa slätt och låt svalna.

Vaniljcrème fraiche

  1. Vispa ihop vaniljkräm och crème fraiche med en elvisp.

Servering

  1. Stryk ut vaniljcrème fraiche över våfflan. Skeda ut rabarber och toppa med ripplad jordgubbscoulis. Dekorera med oxalis.