Klassisk grekisk tzatziki

Klassisk tzatziki
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk grekisk tzatziki

8 ingredienser

Tzatziki bjuds ofta som förrätt på grekisk restaurang. Det är en idealisk liten rätt för att hålla gästerna sysselsatta och på gott humör i väntan på maten. Ställ fram bröd och grönsaker att dippa. Tzatziki kan även serveras som kall sås eller tillbehör. Satsen går bra att dubblera.

Ingredienser

portioner

Tzatziki

  • 0,5 l yoghurt
  • 1 gurka
  • 8 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk olivolja
  • 1,5 tsk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar
  • kaffefilter

Gör så här

Tzatziki

  1. Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt den stå 1 timme så att vasslen rinner av.
  2. Skala gurkan tunt med potatisskalare och grovriv den på ett rivjärn. Blanda rivet med salt och låt den ligga i 5 minuter och sedan rinna av genom en trådsil.
  3. Blanda gurkmoset med yoghurten. Smaksätt din tzatziki med pressad vitlök, eventuellt mera salt, peppar, pressad citron och olivolja.