Klassisk kalops med rödbetor

NYHET
koket.se
Klassisk kalops med rödbetor
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Klassisk kalops med rödbetor

17 ingredienser

2 h 30 min

Klassisk husmanskost med skånsk kalops. Högrev, morötter, lök, kryddpeppar och lagerblad blir tillsammans ett härligt långkok att servera med inlagda rödbetor och kokt potatis.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g högrev, i grova tärningar
  • 2 gula lökar, skalade och grovskurna
  • 2 morötter, skalade och grovskurna
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl kalvbuljong
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 vitpepparkorn
  • majsstärkelse
  • smör, till stekning
  • salt

Inlagda rödbetor

  • 6 rödbetor (små)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

Rödbetor

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl.
  2. Koka betorna mjuka. Häll av och skala.
  3. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.

Kalops

  1. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
  2. Lägg köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  3. Ta upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
  4. Bjud kalopsen med de inlagda rödbetorna.