Klassisk Jiap Che, sötpotatisnudlar
Klassisk Jiap Che, sötpotatisnudlar
12 ingredienser
30 m
Variera din Jiap Che med olika grönsaker, allt efter säsong, som i Korea. Grön sparris, zucchini, salladslök, selleri, spenat och olika salladssorter trivs utmärkt tillsammans med nudlarna.
Tips! Många butiker säljer i dag färdiga nudelsåser så att du slipper blanda egen. ”Nudelsås Soja” är den klassiska såsen till Jiap Che.
Ingredienser
- 1 förp nudlar av sötpotatis [340 g]
- 150 g broccoli, skuren i bitar
- 1 röd paprika, fint strimlad
- 3 morötter, fint strimlade
- 4 dl purjolök, strimlad
- 6 champinjoner, tunt skivade
Sås
- 6 msk koreansk soja (eller japansk)
- 2 msk strösocker
- 1,5 msk sesamolja (100 %)
- 3,5 msk neutral olja, gärna rapsolja
- 3 krm svartpeppar, grovt malen
- 0,5 dl risvinäger (eller 1 msk ättika)
Gör så här
- Koka upp rikligt med vatten (utan salt!) i en stor kastrull. Lägg i nudlarna och låt koka ca 6 minuter. Nudlarna är långa. Klipp gärna ner dem lite med en sax medan de kokar.
- Strimla under tiden paprikan, morötterna och purjolöken. Skiva svampen och skär ner broccolin i mindre bitar. Lägg alla grönsakerna och svampen i ett rymligt durkslag.
- Blanda alla ingredienser till såsen.
- När nudlarna kokat färdigt häller du dem tillsammans med allt kokvatten över grönsakerna som därmed ”blancheras”, det vill säga blir ”snabbt kokta”.
- Låt allt rinna av och häll omedelbart tillbaka nudlar, grönsaker och svamp i kastrullen (som fortfarande är varm).
- Häll såsen över och rör om ordentligt så att såsen blandas med nudlar och grönsaker. Lägg på locket, låt dra fem minuter och servera!