Klassisk gulaschsoppa med vitlöksbröd

Från Sverige Klassisk gulaschsoppa med vitlöksbröd
Foto: Köket.se

Klassisk gulaschsoppa med vitlöksbröd

23 ingredienser

2 h

Säg något trevligare än ett mustigt långkok med högrev som puttrar på spisen? Såhär gör du en klassisk och smakrik gulasch på svenska råvaror!

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

4 - 6 portioner
  • 800 g högrev (Från Sverige)
  • 1 gul lök (Från Sverige)
  • 2 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 2 röda paprikor (Från Sverige)
  • 1 palsternacka (Från Sverige)
  • 2 morötter (Från Sverige)
  • olja, till stekning (Från Sverige)
  • smör, till stekning (Från Sverige)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk hel kummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 0,5-1 tsk cayennepeppar
  • 2 msk kalvfond
  • ca 5 dl vatten
  • 33 cl öl
  • 4 potatisar (Från Sverige)
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 skivor surdegsbröd (Från Sverige)
  • 2 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 50 g smör (Från Sverige)
  • 1 kruka färsk persilja (Från Sverige)
  • 2 dl gräddfil (Från Sverige)

Gör så här

  1. Skär högrevet i lagom stora grytbitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skölj och skär morot och palsternacka i små slantar eller kvartar.
  3. Bryn köttet i smör och olivolja på hög värme i en stor gryta tills det har fått rejält med färg. Stek gärna i omgångar så grytan behåller värmen och köttet för en bra yta.
  4. Tillsätt paprika, lök, vitlök, palsternacka och morot och låt fräsa med i några minuter.
  5. Tillsätt tomatpurén och de torkade kryddorna och rosta tillsammans med grönsakerna i grytan.
  6. Häll på öl, fond och vatten så att det täcker. Låt puttra under lock ca 1,5 timme.
  7. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar. Lägg ner potatisen i grytan och låt koka ytterligare ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitlöksbröd

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv vitlöken. Hacka persiljan fint.
  2. Blanda ihop smör, vitlök, persilja och salt. Bred ut på brödskivorna och rosta i ugnen i ca 10 minuter.
  3. Servera gulaschen med vitlöksbrödet och en klick gräddfil.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Kålpudding med lammfärs

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer