Klassisk ärtsoppa med fläsk, pannkakor och drottningsylt

Klassisk ärtsoppa med fläsk, pannkakor och drottningsylt
Foto: TV4
Patrik Engfors SMK 2019
Patrik Engfors SMK 2019

Klassisk ärtsoppa med fläsk, pannkakor och drottningsylt

Av: Patrik Engfors

Från: Sveriges mästerkock

18 ingredienser

1 h 15 min + blötläggning

Finns det någon godare torsdagsmiddag än en perfekt tillagad ärtsoppa med fläsk, krispiga pannkakor, vispad grädde och drottningsylt? Visst är det svårslaget ändå?

Ingredienser

portioner

Ärtsoppa

  • 500 g torkade gula ärtor, blötlagda över natten
  • 1 gul lök
  • 250 g rimmat fläsk
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 10 cm purjolök (det vita)
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk mild senap
  • salt

Pannkakor

  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Drottningsylt

  • 200 g hallon
  • 200 g blåbär
  • 2,5 dl syltsocker

Servering

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

Ärtsoppa

  1. Skiva fläsket i 1 cm skivor och hacka löken och purjolök. Mät upp vatten i en kastrull och lägg i avrunna ärter, lök, fläsk, purjolök och färsk timjan. Låt koka på medelvärme i ca 1 timme, tills ärterna är helt mjuka. Rör om då och då.
  2. Ta upp fläsket och lägg till sidan. Vispa upp ärtsoppan med en ballongvisp för att få bort skalbitar. Smaka upp soppan med torkad timjan, senap och salt. Tärna fläsket och blanda ner i soppan igen.

Drottningsylt

  1. Koka upp hallon och blåbär tillsammans med syltsocker. Låt det koka ett par minuter och låt sedan svalna innan servering.

Pannkakor

  1. Vispa ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Tillsätt mjölk och socker och fortsätt vispa. Ställ smeten åt sidan och låt den svälla ett par minuter.
  2. Smält smör i en het stekpanna och stek pannkakorna på ganska hög värme ett par minuter på varje sida. Servera pannkakorna nystekta med vispad grädde och drottningsylt.