Kladdkaka med salt smörkola, chokladgrädde och jordnötter

6 röster
1 h 30 min
8-10
Kladdkaka med salt smörkola, chokladgrädde och jordnötter1
Foto: TV4

Kombon salt smörkola, kladdig chokladkaka, knapriga jordnötter och fluffig grädde är helt oslagbar i den här galet goda kladdkakan. 

Visa mer
1 h 30 min
8-10

Du behöver

  • 90 g smält smör (1 dl)
  • 110 g ägg (2)
  • 225 g rårörsocker (2,5 dl)
  • 90 g stenmalet vetemjöl (1,5 dl)
  • 25 g kakao (4 msk)
  • 15 g vaniljsocker (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 2 g bakpulver (0,5 tsk)

Chokladchantilly

  • 300 g vispgrädde (3 dl)
  • 75 g mörk choklad, hackad

Smörkola

  • 140 g ljus sirap (1 dl)
  • 225 g vispgrädde (2, 25 dl)
  • 100 g råsocker (1 dl + 2 tsk)
  • 1 g flingsalt (0,5 krm)
  • 200 g smör

Garnering

  • 200 g vispgrädde (2 dl)
  • 50 g saltade jordnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smält smör, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna och häll smeten i en smord springform (ca 23 cm i diameter).
  2. Grädda i mitten på ugnen ca 18 minuter. Låt svalna.
  3. Chokladchantilly
    Koka upp grädden och häll den över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1 timme.
  4. Smörkola
    Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader i en kastrull. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten det ger den bara mer karaktär.
  5. Rör smörkolan tills den svalnat och tjocknat i en köksassistent, använd paddeln/flatblandaren som blandare. Tillsätt sedan smöret i omgångar. Fyll sedan på spritspåse.
  6. Vispa grädden till garneringen.
  7. Bred eller spritsa chokladchantillyn i ett jämnt lager över kladdkakan. Garnera med spritsad smörkola, vispad grädde och salta jordnötter.
7 november 2018

Laddar fler recept