Kladdkaka med salt smörkola, chokladgrädde och jordnötter

Kladdkaka med salt smörkola, chokladgrädde och jordnötter1
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kladdkaka med salt smörkola, chokladgrädde och jordnötter

17 ingredienser

1 h 30 min

Kombon salt smörkola, kladdig chokladkaka, knapriga jordnötter och fluffig grädde är helt oslagbar i den här galet goda kladdkakan.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 90 g smör, smält [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 225 g rörsocker [2,5 dl]
  • 90 g stenmalet vetemjöl [1,5 dl]
  • 25 g kakao [4 msk]
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]

Chokladchantilly

  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 75 g mörk choklad, hackad

Smörkola

  • 140 g ljus sirap [1 dl]
  • 225 g vispgrädde [2,25 dl]
  • 100 g råsocker (1 dl + 2 tsk)
  • 1 g flingsalt [0,5 krm]
  • 200 g smör

Garnering

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 50 g salta jordnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda smält smör, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna och häll smeten i en smord springform (ca 23 cm i diameter).
  3. Grädda i mitten på ugnen ca 18 minuter. Låt svalna.

Chokladchantilly

  1. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1 timme.

Smörkola

  1. Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader i en kastrull. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten det ger den bara mer karaktär.
  2. Rör smörkolan tills den svalnat och tjocknat i en köksassistent, använd paddeln/flatblandaren som blandare. Tillsätt sedan smöret i omgångar. Fyll sedan på spritspåse.
  3. Vispa grädden till garneringen.
  4. Bred eller spritsa chokladchantillyn i ett jämnt lager över kladdkakan. Garnera med spritsad smörkola, vispad grädde och salta jordnötter.