En älskad klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.
Läs mer
Ingredienser
Kladdkaka
150 g smör
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
0,5 krm salt
Cheesecake
200 g Philadelphia Original
1 dl vispgrädde
0,75 dl florsocker
Kolasås med brynt smör
75 g smör
2 dl grädde
1 strösocker
0,5 dl farinsocker
1 krm flingsalt
Servering
ev 50 g blåbär
Gör så här
Kladdkaka
Fodra en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
Smält smöret. Smält gärna smöret i en lite större kastrull som rymmer övriga ingredienser.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner socker, vaniljsocker och kakao. Blanda till en jämn smet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Blanda försiktigt till en jämn smet - vispa inte!
Häll upp smeten i springformen och grädda i ugnen i 18 minuter. Låt kakan svalna något och ställ sedan i kylen för att stelna och svalna helt.
Cheesecake
Vispa Philadelphia och grädde fluffigt och fint med en elvisp. Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop.
Bred eller spritsa cheesecakekrämen på kladdkakan och låt stå i kylskåp fram till servering.
Kolasås
Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det börjar dofta nötigt och bli gyllene. Tillsätt då grädde och socker och låt koka upp.
Koka kolasåsen på medelvärme i ca 5 minuter eller till en temperatur på 110 grader. Dra av från värmen och tillsätt flingsalt.
Låt svalna något och ringla sedan över kladdkakan. Garnera eventuellt med blåbär.