Kladdkaka med cheesecaketopping och brynt kolasås

Foto: Köket.se
Kladdkaka med cheesecaketopping och brynt kolasås
16 ingredienser
60 min
Gör kladdkakan extra lyxig med krämig cheesecaketopping, blåbär och brynt kolasås. Magiskt god både som lyxfika eller som vacker tårta till firandet.
Ingredienser
Kladdkaka
- 150 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 dl kakao
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 0,5 krm salt
Cheesecake
- 200 g Philadelphia Original
- 1 dl vispgrädde
- 0,75 dl florsocker
Kolasås med brynt smör
- 75 g smör
- 2 dl grädde
- 1 strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 1 krm flingsalt
Servering
- ev 50 g blåbär
Gör så här
Kladdkaka
- Fodra en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
- Smält smöret. Smält gärna smöret i en lite större kastrull som rymmer övriga ingredienser.
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner socker, vaniljsocker och kakao. Blanda till en jämn smet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Blanda försiktigt till en jämn smet - vispa inte!
- Häll upp smeten i springformen och grädda i ugnen i 18 minuter. Låt kakan svalna något och ställ sedan i kylen för att stelna och svalna helt.
Cheesecake
- Vispa Philadelphia och grädde fluffigt och fint med en elvisp. Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop.
- Bred eller spritsa cheesecakekrämen på kladdkakan och låt stå i kylskåp fram till servering.
Kolasås
- Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det börjar dofta nötigt och bli gyllene. Tillsätt då grädde och socker och låt koka upp.
- Koka kolasåsen på medelvärme i ca 5 minuter eller till en temperatur på 110 grader. Dra av från värmen och tillsätt flingsalt.
- Låt svalna något och ringla sedan över kladdkakan. Garnera eventuellt med blåbär.
TIPS!