Kinesisk frukostgröt med strimlad kyckling - gluten- och mjölkproteinfri

Kinesisk frukostgröt med strimlad kyckling
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kinesisk frukostgröt med strimlad kyckling - gluten- och mjölkproteinfri

2

6 steg att laga

20 ingredienser

2 h 30 m

Den här kinesiska gröten är riktigt matig och serveras med kyckling, jordnötter och dressing.

Tips! Önskar du att tillaga gröten (congee) i gryta på spisen? Öka vätskan till 1,5 liter och låt sjuda i gryta under lock i 2 timmar. Späd med ytterligare vätska om gröten blir för tjock.

Ingredienser

portioner4 portioner

Congee

  • 185 g jasminris
  • 2 klyfta vitlök
  • färsk ingefära, riven (samma mängd som vitlöken)
  • 3 shiitakesvamp
  • 900 g kycklinglår, med ben
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 6 dl vatten
  • 1 msk salt

Garnityr

  • salladslök
  • jordnötter
  • sichuanpeppar, rostad
  • videgårds chilidressing

Videgårds chilidressing

  • 100 g chiew chow chili oil
  • 50 g sesamolja
  • 50 g rapsolja
  • 50 g mirin
  • 20 g chingkiangvinäger
  • 15 g svarta sesamfrön
  • 15 g sesamfrön, rostade
  • 10 g salt
  • 20 g salladslök, finskivad

Gör så här

  1. Congee
    Lägg riset i botten på en tryckkokare. Toppa med vitlök, ingefära och svamp.
  2. Lägg kycklinglåren ovanpå och tillsätt vätska och salt.
  3. Sätt på locket och låt koka i 20 minuter, ta av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
  4. Ta av locket och plocka upp kycklingen. Riv kycklingen i strimlor och blanda i gröten
  5. Lägg upp i skålar och toppa med garnityren.
  6. Videgårds chilidressing
    Blanda alla ingredienserna till en dressing.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer