Kinesisk frukostgröt med strimlad kyckling - gluten- och mjölkproteinfri

POPULÄRT
Kinesisk frukostgröt med strimlad kyckling
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kinesisk frukostgröt med strimlad kyckling - gluten- och mjölkproteinfri

20 ingredienser

2 h 30 m

Den här kinesiska gröten är riktigt matig och serveras med kyckling, jordnötter och dressing.

Tips! Önskar du att tillaga gröten (congee) i gryta på spisen? Öka vätskan till 1,5 liter och låt sjuda i gryta under lock i 2 timmar. Späd med ytterligare vätska om gröten blir för tjock.

Ingredienser

portioner

Congee

  • 185 g jasminris
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk ingefära, riven (samma mängd som vitlöken)
  • 3 shiitakesvamp
  • 900 g kycklinglår, med ben
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 6 dl vatten
  • 1 msk salt

Garnityr

  • salladslök
  • jordnötter
  • sichuanpeppar, rostad
  • videgårds chilidressing

Videgårds chilidressing

  • 100 g chiew chow chili oil
  • 50 g sesamolja
  • 50 g rapsolja
  • 50 g mirin
  • 20 g chingkiangvinäger
  • 15 g svarta sesamfrön
  • 15 g sesamfrön, rostade
  • 10 g salt
  • 20 g salladslök, finskivad

Gör så här

Congee

  1. Lägg riset i botten på en tryckkokare. Toppa med vitlök, ingefära och svamp.
  2. Lägg kycklinglåren ovanpå och tillsätt vätska och salt.
  3. Sätt på locket och låt koka i 20 minuter, ta av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
  4. Ta av locket och plocka upp kycklingen. Riv kycklingen i strimlor och blanda i gröten
  5. Lägg upp i skålar och toppa med garnityren.

Videgårds chilidressing

  1. Blanda alla ingredienserna till en dressing.