Kikärtskladdkaka

Kikärtskladdkaka
Foto: Eva Hilldén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Kikärtskladdkaka

23

5 steg att laga

7 ingredienser

40 m

Underbart krämig kladdkaka bakad på kikärtor som toppas med siktat kakaopulver.

Receptet är ur boken Cheesecakes & kladdkakor, Semic.

Ingredienser

portioner1 tårta
  • 200 g mörka chokladknappar (eller hackad mörk choklad)
  • 400 g kikärtor, avrunna (eller bönor)
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl florsocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält chokladen.
  3. Låt kikärtorna rinna av i ett durkslag och häll dem i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Mixa i florsocker. Mixa ner äggen, ett i taget. Häll i chokladen och mixa till en jämn smet. Mixa i mandelmjölet.
  4. Häll smeten i en springform, ca 22 cm i diametern, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
  5. Servera ljummen eller kall. Garnera med siktat kakaopulver.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer