Kikärtsfräs med couscous och chimichurri

20 röster
40 m
4
Kikärtsfräs med couscous och chimichurri
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Couscous

  • 3 dl couscous
  • 5 dl vatten
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron

Chimichurri

  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl färsk oregano
  • 4 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 grön paprika
  • 1-2 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 limefrukt
  • salt
  • peppar

Kikärtsfräs

  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 4 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 förp kikärtor [800 g]
  • 1 zucchini, liten
  • 1 aubergine
  • 400 g krossade tomater
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl vin, valfri färg och sort
  • 70 g bladspenat
  • salt
  • peppar
  • olja, att steka i
  • citron, till servering

Gör så här

  1. Lägg couscous i en skål och tillsätt olivolja, salt och pressad citron. Koka upp 5 dl vatten i en vattenkokare och slå det över couscousen. Täck med plastfilm och låt stå medan grytan kokar. Ta av plastfolien efter 10 min och vänd ned mandel och sultanrussin.
  2. Hacka persilja, koriander, oregano, vitlök, chili och paprika grovt till chimichurrin. Mixa sedan allt med olja, vinäger, lime och salt och peppar till en grov sås. Ställ åt sidan.
  3. Hacka lök, vitlök och chili till grytan. Stek i olja tills det får fin färg. Skölj kikärtorna och lägg dem i grytan.
  4. Tärna zucchini och aubergine och tillsätt till grytan och låt det få lite färg.
  5. Häll på vinet, låt det koka och sedan i med krossade tomater, vatten, buljong, salt och peppar. Låt koka kraftigt utan lock i ca 6 minuter.
  6. Dra grytan från värmen och vänd ned spenaten.
  7. Servera grytan med couscous, citron, chimichurri och olivolja.
27 maj 2017