Key Lingon Pie med vaniljgrädde

Key Lingon Pie med vaniljgrädde
Foto: TV4

Key Lingon Pie med vaniljgrädde

Av: Anna - Boden

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 m

Klassisk amerikansk efterrätt fast med syrligheten av lingon i stället för lime.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Key Lingon Pie

  • 300 g digestivekex
  • 75 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • 397 g kondenserad mjölk
  • 1 dl lingonjuice, pressad

Vaniljgrädde med lingon

  • 2 dl grädde, vispad
  • 2 tsk strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 msk lingon
  • 1 kvist färsk citronmeliss

Gör så här

Key Lingon Pie

  1. Krossa digestivekexen och blanda dem med det smälta smöret och vaniljsockret.
  2. Tryck ut smeten till en jämn botten i en pajform. Grädda mitt i ugnen 8-10 min på 200 grader. Låt botten svalna helt innan fyllningen hälls i.
  3. Pressa saften ur lingonen, gärna med en råsaftcentrifug.
  4. Skilj sedan äggulorna från vitorna och vispa dem fluffiga. Fortsätt att vispa och häll i den kondenserade mjölken. Vispa i ytterligare 3-4 minuter och tillsätt även lingonjuicen.
  5. Grädda igen i ca 15 min på 175 grader. Den ska stelna helt men undvik att den får färg. Förvara pajen kyld innan servering.

Vaniljgrädde

  1. Sockra grädden och vispa den till önskad konsistens. Rör sedan ned vaniljen med lingon.
  2. Garnera pajen med grädde, citronmeliss och några lingon.