Key lime cheesecake - portionspajer

19 röster
8

Underbart god cheesecake med ett lager av kex och bakad cheesecake i botten och så ett lager av syrlig och fräsch key lime-fyllning högst upp. Cheesecaken har många moment, men det är helt klart värt besväret. 

I det här receptet stansar Tea ut mini-cheesecakes ur den stora formen och serverar dem som portionsvarianter. Självklart går det också bra att servera den som en stor cheesecake. 

Visa mer
8

Du behöver

Botten

  • 200 g digestivekex
  • 80 g smör, smält
  • 30 g rörsocker
  • 1 g salt

Cheesecake

  • 450 g färskost
  • 125 g strösocker
  • 20 g vetemjöl
  • 150 g gräddfil
  • 2 ägg

Key lime-fyllning

  • 400 g sötad kondenserad mjölk
  • 125 g limesaft, färskpressad + finrivet skal från alla frukter
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • citronmelissblad

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme). Mixa kexen till smulor i en matberedare. Bryn smöret och häll det i matberedaren. Tillsätt salt och socker och blanda ordentligt.
  2. Tryck ut smulorna på bottnen av en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en sked och tryck upp smulorna något mot kanten. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
  3. Cheesecake
    Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Vispa ihop färskost och socker med elvisp tills det är fluffigt, gärna i en köksassistent. Rör ner mjölet. Vänd för hand ner gräddfilen.
  5. Vispa upp äggen med en gaffel i en skål. Vänd ner äggen i omgångar med en slickepott tills hela smeten är jämnt blandad. Häll smeten i formen. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Key lime-fyllning
    Blanda limesaft och limeskal med den kondenserade mjölken. Visa ihop äggen och äggulorna med en gaffel i en separat skål. Tillsätt äggen i omgångar, vänd hela tiden runt i smeten med en slickepott. Låt smeten stå i 10 minuter och sila sedan bort limeskalet.
  7. Sänk ugnen till 110 grader. Häll key lime-smeten över cheesecaken och baka ytterligare 55 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i ugnen i 1 timme med stängd lucka. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur. Låt sedan cheesecaken stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten.
  8. Garnering
    Vispa grädden.
  9. Fyll en skål med varmt vatten. Ta fram en stansring eller ett glas med raka och tunna kanter som du lägger i vattnet.
  10. Stansa ut rundlar, torka ringen ren efter varje utstansning. Toppa med spritsad grädde och citronmeliss.
2 juni 2018

Laddar fler recept